(untitled) (Rhythmos, 2009)
Το 30ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο θα γίνει στην Αθήνα (Hilton) από 29 – 31/10/2009. Το συνέδριο της AHA θα διεξαχθεί στο Orlando στις 14 – 18/11/2009. Το συνέδριο του ACC θα διεξαχθεί στην Atlanta από 14 – 16/03/2010 Το συνέδριο Athens Cardiology Update 2010 θα διεξαχθεί στην Αθήνα (Crowne Plaza Hotel) από 25 – 27/03/2010 Το συνέδριο της HRS θα διεξαχθεί στο Denver στις 12 – 15/05/2010 Το συνέδριο Cardiostim θα διεξαχθεί στη Nice στις 16 – 19/06/2010 Επιπτώσεις του Τύπου της Κολπικής Μαρμαρυγής και των Επαναλαμβανόμενων Συνεδριών Κατάλυσης (Αblation) στη Μακροχρόνια Ελάττωση Υποτροπών: Αποτελέσματα Πολυκεντρικής Μελέτης Στόχος της προοπτικής αυτής πολυκεντρικής μέλετης ήταν η σύγκριση των αποτελεσμάτων της θεραπείας με ablation σε ασθενείς με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή (PAF) και μη παροξυσμική (NPAF). Αποτιμήθηκε ο ρόλος και οι επιπτώσεις των επαναλαμβανόμενων επεμβάσεων ablation σε ασθενείς με συχνές υποτροπές της νόσου. Συνολικά 1404 ασθενείς υπεβλήθησαν σε ablation AF από 12 ηλεκτροφυσιολόγους σε 4 κέντρα αναφοράς χρησιμοποιώντας ενδοκαρδιακό υπερηχογράφημα (ICE). Από αυτούς οι 728 έπασχαν από PAF και οι 676 από NPAF. Μεταξύ των ασθενών με NPAF, 293 είχαν εμμένουσα AF και 383 μακροχρόνια εμμένουσα AF. Οι ασθενείς με NPAF είχαν υψηλότερη επίπτωση υπέρτασης και/ή οργανικής καρδιακής νόσου (64.8% vs 48.5%, P=0.003) και χαμηλότερο κλάσμα εξώθησης (53.3% ± 8.7% vs 55.7 ± 6.5%, P<0.001). Όλοι οι ασθενείς υπεβλήθησαν σε ηλεκτρική απομόνωση του άντρου και των τεσσάρων πνευμονικών φλεβών καθώς και της άνω κοίλης φλέβας. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν 57 ± 17 μήνες, οπότε και 565 από τους 728 ασθενείς με PAF και 454 από τους 676 με NPAF (77.6% vs 67.2%, P<0.001) ήταν ελεύθεροι υποτροπών AF μετά από μια μόνο επέμβαση ablation. Όσον αφορά τις υποτροπές, το 74.2% (121/163) των ασθενών με PAF και το 74.8% (166/222) αυτών με NPAF υπεβλήθησαν ξανά σε ablation μετά το οποίο το 92.4% των ασθενών με PAF και το 84.0% αυτών με NPAF παρέμειναν ελεύθεροι συμπτωμάτων AF (Bhargava M et al, Heart Rhythm 2009;6:1403-12)... (excerpt)