(untitled) (Rhythmos, 2007)
Άνδρας 60 ετών, με ασαφές ιστορικό ταχυκαρδιών που αντιμετωπίζονταν στα ΤΕΠ χωρίς ποτέ να χρειαστεί νοσηλεία, προσήλθε σε ημέρα γενικής εφημερίας λόγω συσφιγκτικού προκαρδίου άλγους και εφίδρωσης. Από την αντικειμενική του εξέταση διαπιστώθηκαν: όψη πάσχοντος, ωχρότητα, εφίδρωση, ψυχρά κολλώδη άκρα, ταχύς νηματοειδής σφυγμός, ΣΑΠ: 85 mmHg, αναπνοές 20/λεπτό και στο ΗΚΓ κατεδείχθη ταχυκαρδία ευρέων συμπλεγμάτων, άρρυθμη, με συχνότητα 230/λεπτό, μορφολογία RBBB και κατώτερο άξονα (βλ εικ. 1). Λόγω της προσυγκοπτικής κατάστασης του ασθενούς, του χορηγήθηκε καταστολή με μιδαζολάμη και έγινε συγχρονισμένη καρδιομετατροπή με 360 Joules. Το ΗΚΓ μετά την καρδιομετατροπή ανέδειξε φλεβοκομβικό ρυθμό και εμφανή προδιέγερση με κύμα δ θετικό στις κατώτερες και προκάρδιες απαγωγές (βλ εικ. 2). Τέθηκε η διάγνωση του συνδρόμου WPW... (excerpt)