Βλαπτική η Βηματοδότηση στην Κορυφή της Δεξιάς Κοιλίας στον κ-Κ Αποκλεισμό: Σημείο προς Αποφυγή (Rhythmos, 2008)
Αθροίζονται συνεχώς νεότερα βιβλιογραφικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν τη βλαπτική επίδραση της βηματοδότησης στην κορυφή της δεξιάς κοιλίας. Σε μελέτη 304 ασθενών με επίκτητο κ-Κ αποκλεισμό που έλαβαν κλασικό βηματοδότη, ενώ δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, μετά από διάμεση παρακολούθηση ~8 ετών, 79 (26%) ανέπτυξαν νεοεμφανισθείσα καρδιακή ανεπάρκεια. Στην πολυπαραγοντιακή ανάλυση κατεδείχθη η συσχέτιση εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας με τη μεγαλύτερη ηλικία κατά την εμφύτευση του βηματοδότη (hazard ratio-HR 1.06), με τη στεφανιαία νόσο (HR 1.98), και με το ευρύτερο βηματοδοτικό QRS (HR 1.27). Επιπλέον, η καρδιαγγειακή θνητότητα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε όσους είχαν καρδιακή ανεπάρκεια μετά απο βηματοδότηση της κορυφής της δεξιάς κοιλίας (36.7% vs. 2.7%, P < 0.001) (Zhang et al, JCE 2008;19:136).             Μια πιθανή εξήγηση για τις βλαπτικές επιδράσεις της βηματοδότησης στην κορυφή της δεξιάς κοιλίας (ΔΚ) είναι ότι η βηματοδότηση αυτή μιμείται τον αποκλεισμό του αριστερού σκέλους (LBBB) (ιατρογενής δυσσυγχρονισμός)... (excerpt)