Οι Νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες Ανάνηψης 2010 (Διεθνείς & Αμερικάνικες) (Rhythmos, 2013)
Σε πρόσφατη διπλή δημοσίευση (Circulation 2010;122 (suppl 2):S250 –S275./ Circulation 2010; 122 (suppl 3):S640 –S656) περιελήφθησαν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες ανάνηψης της Διεθνούς Επιτροπής Ανάνηψης (ILCOR) και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA). Σε σύγκριση με τις προηγούμενες οδηγίες του 2005, σημαντικές πρόοδοι και εξελίξεις έχουν επέλθει και διαμείβονται στις νέες οδηγίες. Μια βραχύτατη περίληψη αυτών περιλαμβάνεται παρακάτω.      ● Οι κοινοί διασώστες ξεκινούν την ανάνηψη εαν το θύμα δεν απαντά και δεν αναπνέει φυσιολογικά (αγνοώντας κάποιες αγωνιώδεις αναπνοές) χωρίς να ελέγξουν τον σφυγμό.     ● Οι διασώστες ξεκινούν την ανάνηψη με καρδιακές μόνον μαλάξεις χωρίς τεχνητή αναπνοή     ● Όλοι οι διασώστες (εκπαιδευμένοι και μη) πρέπει να παράσχουν ικανές καρδιακές μαλάξεις στα θύματα καρδιακής ανακοπής με ώσεις σε βάθος συμπίεσης τουλάχιστον 5 cm και συχνότητα τουλάχιστον 100/λεπτό, επιτρέποντας πλήρη επανέκπτυξη του θώρακα μετά απο κάθε μάλαξη και ελαχιστοποιώντας τις διακοπές των μαλάξεων       ● Οι εκπαιδευμένοι διασώστες πρέπει να παράσχουν επίσης τεχνητή αναπνοή με αναλογία μαλάξεων-αερισμών 30:2       Επομένως αλλάζει η σειρά ανάνηψης απο ABC (airway-breathing-circulation/αεραγωγός-αναπνοή-κυκλοφορία) σε CAB (circulation-airway-breathing/ κυκλοφορία-αεραγωγός-αναπνοή (όπου κυκλοφορία βλ. μαλάξεις θώρακα). Το σύστημα επείγουσας βοήθειας θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα σε κάθε περίπτωση που ανευρίσκεται άτομο που δεν απαντά.             Η ενσωμάτωση των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (AED) στην Αλυσίδα Επιβίωσης (Chain of Survival) είναι κρίσιμη...(excerpt)