Η Συμμόρφωση με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες Συνάδει με τη Σωστή Εκπαίδευση και Συνεχή Επιμόρφωση / Εμφανής η Απουσία Καταγραφής των Επεμβάσεων και Ποιοτικού Ελέγχου

Authors

  • Antonis S Manolis Athens University School of Medicine & First Department of Cardiology, Evagelismos General Hospital of Athens, Athens, Greece

Keywords:

guidelines, registries, compliance, quality control

Abstract

Υπάρχει σαφής, αυξανόμενη και αδήριτη ανάγκη και απαίτηση στην κοινωνία για κατάδειξη ποιότητας στην παρεχόμενη ιατρική φροντίδα σε κάθε σύστημα υγείας. Ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των καρδιακών επεμβάσεων και παρεμβατικών πράξεων, μέτρο που έχει υιοθετηθεί στις ΗΠΑ σε αρκετές πολιτείες. Μάλιστα στη Νέα Υόρκη, παρά την αρχική κατακραυγή για το μέτρο, αυτό έχει οδηγήσει σαφώς σε μείωση της θνητότητας στις καρδιακές παρεμβάσεις. Εναλλακτικά έχει προταθεί η εθελοντική συνεργασία νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην καταγραφή και τον έλεγχο της έκβασης των καρδιολογικών πράξεων και κυρίως των θανάτων και τη λήψη κατάλληλων μέτρων αύξησης της συμμόρφωσης και συνεργασίας με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της θνητότητας και τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης καρδιακής φροντίδας.

Δυστυχώς στη Χώρα μας πόρω απέχουμε από μια τέτοια εφαρμογή αυστηρών μέτρων επιτήρησης και ποιοτικού ελέγχου είτε από την πολιτεία είτε αυτοελέγχου από τα ίδια τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τους γιατρούς. Είναι όμως πιθανόν ένας τέτοιος έλεγχος να επιβληθεί απο άλλους φορείς που θεωρούν ότι είναι πλέον δικαίωμα κάθε ασθενούς και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα να γνωρίζει το αποτέλεσμα και την έκβαση σε συγκεκριμένες επεμβάσεις σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα και σε κάθε γιατρό έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιλέξει που θα εμπιστευθεί την υγεία του και τη ζωή του!

Ένα πρώτο βήμα θα είναι η μηχανοργάνωση και η καταγραφή όλων των καρδιολογικών πράξεων με τις επιπλοκές και την έκβασή των... (excerpt)

Downloads

Published

2006-07-01

Issue

Section

Editorial