Αμφικοιλιακοί Βηματοδότες ή Αμφικοιλιακοί Απινιδωτές? Qvo Vantis Όταν η Θεραπεία Επανασυγχρονισμού Κριθεί Απαραίτητη?

Authors

  • George Andrikopoulos Evagelismos Hospital, Athens
  • Stylianos Tzeis Evagelismos Hospital, Athens
  • Kostas Kappos Evagelismos Hospital, Athens
  • Antonis S Manolis Athens University School of Medicine & First Department of Cardiology, Evagelismos General Hospital of Athens, Athens, Greece

Keywords:

heart failure, cardiac dyssynchrony, cardiac resynchronization therapy

Abstract

Είναι γνωστό ότι ο επιπολασμός της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνει συνεχώς στο Δυτικό κόσμο ως αποτέλεσμα όχι μόνο της αύξησης της επίπτωσης της νόσου αλλά και των δημογραφικών μεταβολών του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών. Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν έντονα συμπτωματικοί παρά τη βέλτιστη ανεκτή φαρμακευτική αγωγή αυξάνει σε συμμετρία με τα προαναφερθέντα, υπενθυμίζοντας την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση της νόσου παρά τη γενίκευση της χρήσης των δόκιμων φαρμακευτικών παρεμβάσεων.

Η αμφικοιλιακή βηματοδότηση έχοντας καταξιωθεί ως μια αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση που βελτιώνει όχι μόνο την ποιότητα ζωής αλλά και το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με ανθεκτική στη φαρμακευτική αγωγή καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακό δυσσυγχρονισμό, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην τροποποίηση της κλινικής πορείας των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια ανεξάρτητα από την αιτία αυτής. Οι μελέτες COMPANION και CARE-HF αλλά και η μεταανάλυση των Bradley DJ και συνεργατών τεκμηρίωσαν το σημαντικό όφελος από τη θεραπεία επανασυγχρονισμού και συνέτειναν στην εξάπλωση της εφαρμογής της αμφικοιλιακής βηματοδότησης όπως αυτό αντανακλάται στις προσφάτως δημοσιευμένες οδηγίες των AHA/ACC και ESC για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Πολλοί όμως αρρυθμιολόγοι, κάθε φορά όμως που καταλήγουν στην απόφαση να προχωρήσουν στην εμφύτευση ενός αμφικοιλιακού βηματοδοτικού συστήματος αμφιταλαντεύονται σκεπτόμενοι ότι η εμφύτευση ενός αμφικοιλιακού απινιδωτή θα είχε το επιπρόσθετο όφελος της προστασίας από τον αιφνίδιο, αρρυθμικής αιτιολογίας, καρδιακό θάνατο. Η συλλογιστική αυτού του διλλήματος είναι καταρχήν απόλυτα εύλογη και δικαιολογημένη... (excerpt)

Downloads

Published

2006-01-01

Issue

Section

Editorial 2