Θεραπεία Κολπικής Μαρμαρυγής: Είναι η Κατάλυση δια Μέσου Καθετήρα με Υψίσυχνο Εναλλασσόμενο Ρεύμα (RF Catheter Ablation) Έτοιμη να Θεωρηθεί Θεραπεία Πρώτης Επιλογής?

Authors

  • Kostas G Kappos First Department of Cardiology, Evagelismos General Hospital of Athens, Athens, Greece

Keywords:

atrial fibrillation, catheter ablation, cardiac arrhythmia

Abstract

Έχοντας υπ’ όψιν την επίπτωση σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια Αμερικανούς (στην Ευρώπη δεν υπάρχουν σαφή στατιστικά στοιχεία), η κολπική μαρμαρυγή (κΜ) αποτελεί την πλέον κοινή αρρυθμία που αντιμετωπίζεται στην κλινική πράξη. Είναι συνήθως μια χρόνια, επαναλαμβανόμενη πάθηση που συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Τα προηγούμενα λίγα χρόνια έχουν δειχθεί σημαντικές εξελίξεις στην τεχνολογία και τις επεμβατικές τεχνικές, έτσι ώστε οι καρδιολόγοι να έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν 2 προσεγγίσεις αναφορικά με τη θεραπεία της κΜ:

  • Φαρμακολογική θεραπεία – αυτή έχει περιορισμούς, και η πλέον κατάλληλη στρατηγική αντιμετώπισης ακόμα αποτελεί θέμα συζήτησης στη βιβλιογραφία.
  • Τεχνικές κατάλυσης δια μέσου καθετήρων (RF catheter ablation) – οι τεχνικές αυτές έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας με σκοπό την παρεμπόδιση της κΜ, και έχουν υιοθετηθεί ευρέως στα τριτογενή κέντρα περίθαλψης.

Υψηλά ποσοστά επιτυχίας έχουν αναφερθεί με τις τεχνικές κατάλυσης δια μέσου καθετήρων, και πρόσφατα έχει τεθεί  το ερώτημα του κατά πόσο θα πρέπει να προτείνεται στους ασθενείς ως θεραπεία πρώτης επιλογής για την κΜ. Σε αυτήν την ανασκόπηση, θα συζητήσουμε τα θέματα που περιλαμβάνουν τις διαφορετικές στρατηγικές για τη θεραπεία της κΜ με ιδιαίτερη έμφαση στους κινδύνους και τα οφέλη της κατάλυσης δια μέσου καθετήρων, όπως και τον τρέχοντα ρόλο της κατάλυσης δια μέσου καθετήρων στην αντιμετώπιση των ασθενών με κΜ.

 Φαρμακολογικές στρατηγικές: Έλεγχος Συχνότητας έναντι Ελέγχου Ρυθμού

Η συζήτηση της θεραπείας της κΜ πρέπει να αρχίσει με μια υπενθύμιση, ότι η αντιπηκτική αγωγή για την πρόληψη του κάρδιο-εμβολικού εγκεφαλικού επεισοδίου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της φαρμακευτικής θεραπείας της κΜ... (excerpt)

Downloads

Published

2006-04-01

Issue

Section

Review