ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΥ 2009 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ, ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ & ΤΟΥΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ

Συγγραφείς

  • Antonis S Manolis Evagelismos Hospital, Athens

Λέξεις-κλειδιά:

dronedarone, dabigatran, CRT, ICD

Περίληψη

Ποια θα είναι η Προσγείωση με τη Δρονεδαρόνη: Μια Αμιωδαρόνη χωρίς το Ιώδιο & τις Επιπλοκές του ή και χωρίς την Αποτελεσματικότητά της? Μελέτη ATHENA / Πόσο μακριά Είμαστε απο τον Εφιάλτη της ANDROMEDA?

 Το πρωτοπαθές καταληκτικό σημείο (πρώτη νοσηλεία για καρδιαγγειακό επεισόδιο ή θάνατος) ήταν ~32% για τη δρονεδαρόνη και ~39%για το placebo σε διάστημα 21 μηνών σε 2301 & 2327 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή αντίστοιχα (p<0.001). Βέβαια αυτή καθ’ευατή η θνητότητα δεν επηρεάστηκε (5% vs 6%). Η ομάδα της δρονεδαρόνης είχε υψηλότερη συχνότητα βραδυκαρδίας, παράτασης του QT, ναυτίας, διάρροιας, εξανθήματος και αυξημένων τιμών κρεατινίνης, αλλά όχι πνευμονικών και θυρεοειδικών παρενεργειών (μελέτη ATHENA/ NEJM 2009;360:668). Ωστόσο, είχε προηγηθεί η μελέτη ANDROMEDA (NEJM 2008;358:2678), η οποία είχε δείξει με το ίδιο φάρμακο αυξημένη θνητότητα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και κλάσμα εξώθησης (ΚΕ) <35%, όπου βέβαια αντενδείκνυται πλέον η χορήγηση αυτού του πολυαναμενόμενου νέου φαρμάκου. Οι ίδιοι οι συγγραφείς της μελέτης ATHENA επισημαίνουν πως η περίοδος παρακολούθησης ήταν μόνον 21 μήνες και οι ασθενείς που παρουσιάζουν την πνευμονική κυρίως τοξικότητα στην αμιωδαρόνη την εμφανίζουν μετά τη διετία, και υποδεικνύουν επίσης πως το ποσοστό διακοπής του νέου φαρμάκου ανήλθε στο 30%.

 Επιτέλους κι ένα Φάρμακο στον Ορίζοντα να Αντικαταστήσει ίσως στο Άμεσο Μέλλον τα Κουμαρινικά Αντιπηκτικά στην Κολπική Μαρμαρυγή-Μελέτη RELY

 Η δαβιγατράνη σε μικρή (110 mg bid ) ή μεγάλη δόση (150 mg bid) φαίνεται πως έρχεται να αντικαταστήσει τα κουμαρινικά αντιπηκτικά και τον εφιάλτη με τo συχνό έλεγχο του INR σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Στη μελέτη RELY σε 18113 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έγινε τυχαιοποίηση μεταξύ ουαρφαρίνης και των δυο αυτών δόσεων δαβιγατράνης, με αποτέλεσμα η μικρή δόση να είναι ισοδύναμη με την ουαρφαρίνη, ενώ η μεγάλη δόση ίσως και ανώτερη της ουαρφαρίνης (NEJM 2009;361;1139). Η μικρότερη δόση ίσως να έχει και συνολικά λιγότερες αιμορραγικές επιπλοκές απο την ουαρφαρίνη (2.71% vs 3.36%). Ωστόσο, αναμένει κανείς περισσότερες πεπτικές διαταραχές με το νέο φάρμακο και δυστυχώς και περισσότερες αιμορραγίες απο το πεπτικό... (excerpt)

Λήψεις

Η λήψη δεδομένων δεν είναι ακόμη διαθέσιμη.

Δημοσιευμένα

2009-10-01

Τεύχος

Ενότητα

Editorial

Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές

ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΥ 2009 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ, ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ & ΤΟΥΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ. (2009). Rhythmos, 4(4). https://www.rhythmos.gr/index.php/Rhythmos/article/view/79

##plugins.generic.recommendBySimilarity.heading##

1-10 των 54

##plugins.generic.recommendBySimilarity.advancedSearchIntro##